Пита са вишњама

Време припреме: 90 минута.

Састојци:

Фил:

  • 750 гр очишћених вишњи,
  • 4 јаја,
  • 1 паковање танких кора (500 гр.),
  • 180 гр шећера,
  • 150 гр гриз,
  • 180 мл јогурта,
  • 180 мл зејтина,
  • 1 кесица прашка за пециво.

Прелив:

  • 700 мл воде,
  • 360 гр шећера,
  • 1 кесица ванилин шећер.

Припрема:

За припрему фила одвојити беланца и жуманца. Беланца миксером умутити са шећером. Затим уз непрестано мућење додати једно по једно: жуманца, јогурт, уље, гриз и на крају прашак за пециво. Мутити док се све не сједини.

Очишћене вишње оцедити од вишка сока.

Поделити расположиве коре на 5 делова (за 5 ролата). За један ролат је потребно 3-5 кора у зависности од дебљине кора (броја кора у паковању).
За прављење ролата прву кору премазати филом, преко ње ставити следећу кору коју такође премазујемо филом, и тако док и последњу кору не премажемо филом. На почетку кора поређати вишње и коре увити у ролат. Ролате ређати у подмазан плех.

Поступак поновити за све ролате. Уколико остане неискоришћеног фила, њиме премазати ролате. Питу пећи 20 минута на 200 °C. Печену питу оставити да се охлади.

Док се пита хлади припремити прелив. У 700 мл воде сипати 360 гр шећера и једну кесицу ванилиног шећера. Кувати 10-ак минута.

Охлађену питу исећи на парчиће и прелити врелим сирупом и оставити да се охлади.

Пријатно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *