Лиснато тесто (жу-жу, паштетице са сиром или џемом)

Време припреме: 180 минута.

Састојци:

Лиснато тесто:

  • 500 гр брашна;
  • 250 гр маргарина из замрзивача;
  • 1 кафена кашичица соли;
  • 3 супене кашике зејтина;
  • 250 мл воде;
  • 2 жуманца.

Остало:

  • мрвљени сир;
  • џем;
  • шећер у праху;
  • беланце;
  • сусам…

Припрема:

Лиснато тесто

У чинију ставити брашно, 2 жуманца, једну кафену кашичицу соли, три супене кашике зејтина и 250 мл млаке воде. Тесто умесити руком. Умешено тесто пребацити на радну површину и умесити да тесто буде глатко.

Тесто одмах развити оклагијом у правоугаону кору и нарендати маргарин.

Кору савити на следећи начин:

  1. савити ¼ горњег дела коре на доле;
  2. савити ¼ доњег дела коре на горе;
  3. савити ¼ левог дела коре на десно;
  4. савити ¼ десног дела коре на лево;
  5. преклопити кору као књигу.

Кору ставити у кесу и оставити 30 минута у фрижидер (или 15 минута у замрзивач).

Охлађено тесто развити оклагијом у правоугаону кору и поновити поступак савијања теста. Тесто поново оставити на 30 минута у фрижидер (или 15 минута у замрзивач).

Поступак поновити још једном, по трећи пут савити у књигу и оставити на 30 минута у фрижидер (или 15 минута у замрзивач).

Филовање

Охлађено тесто развити у правоугаону кору дебљине 5 мм и сећи на квадрате странице 4 цм за жу-жу и 8 цм за паштетице.

Мрвљени сир помешати са беланцем. Тесто филовати и преклапати у правоугаонике или троуглове (по жељи).

Лиснато тесто ређати у плех. По жељи можете жу-жу и паштетице са сиром премазати жуманцем и посути сусамом.

Слатке паштетице по жељи посути шећером у праху.

Пријатно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *