Аутор: KK™
Састојци:
- ½ кг шкембића,
- 100 грама димљене сланине,
- 2 главице црног лука,
- 3 чена белог лука,
- веза зелени,
- 200 гр пиреа од парадајза,
- 2 дцл белог вина,
- 5-6 зрна бибера,
- ловоров лист,
- 3 кашике презли,
- мало соли, уља , алеве паприке, першуна и по потреби лимуновог сока,
- пармезан или неки други тврди сир.
Припрема:
Добро очишћене и опране шкембиће налити водом, додати очишћену и на колутове исечену зелен, ловоров лист, бибер и сол и кувати док шкембићи не омекшају.
Шкембиће извадити из воде у којој су се кували и исећи на резанце.
На мало уља пропржити на коцкице исечену сланину и ситно исецкан црни лук затим додати куване резанце шкембића, алеву паприку, пире од парадајза и презле, налити вином и водом у којој су се кували шкембићи, заједно с колутовима зелени, па све кувати још десетак минута.
Умешати изгњечен бели лук и сецкан першун, скинути с ватре.
По потреби зачинити лимуновим соком.
Послужити уз стругани пармезан или неки други тврди сир.
Пријатно.