Крофне

Време припреме: 120 минута.

Састојци:

  • 900 гр брашна
  • ½ л млека
  • 1 коцка свежег квасца
  • 4 јаја
  • 4 кашике шећера (80 гр)
  • 1 кашичица соли
  • 4 кашике уља (30 мл)
  • 1 лимун (изрендати кору)
  • шећер у праху или какао крем.

Припрема:

У млако млеко ставити сол, шећер, квасац и 400 гр брашна и оставити да надође (10-ак минута).

У чинију ставити 400 гр брашна, уље, јаја и рендану кору лимуна. Сипати претходно надошао квасац. Тесто умесити руком у чинији. Тесто пребацити на радну површину. Тесто умесити, уз постепено додавање преосталог брашна на радну површину, до средње тврдоће. Оставити га да надође (10-ак минута).

Надошло тесто развити оклагијом у правоугаону кору добљине 7-8 мм. Чашом сећи крофне и ређати на радну површину. Оставити их да надођу (5 минута) и окренути их.

У шерпу загрејати уље или маст, довољно да крофне пливају у шерпи. Крофне стављати у шерпу онако како стоје на радној површини, како би биле шупље. Уколико их окренете за 180° (горњи део иде доле у шерпу) крофне ће бити пуне. Крофне пржити на мало јачој ватри (не на максимуму) док не порумене и извадити их на кухињски папир да се оцеде.

Охлађене крофне уваљати у шећер у праху или пунити какао кремом.

Пријатно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *