Нишка пита

Време припреме: 120 минута.

Састојци:

  • 1 кг брашна
  • ½ л млека
  • 1 коцка свежег квасца
  • 500 гр мрвљеног сира
  • 5 јаја
  • 600 гр свињске масти
  • сусам
  • сол.

Припрема:

У млако млеко ставити квасац и 2 јаја. Размутити и сипати у чинију са 500 гр брашна и посолити. Руком умесити тесто и оставити 10-ак минута да одстоји на собној температури.

За припрему фила у чинију ставити сир, 3 јаја и посолити по потреби. Састојке измешати.

Тесто поделити на 4 дела, а сваки од њих на 6 делова, тако да се добију 24 лоптице.

6 лоптица оклагијом растањити, премазивати их машћу и поређати једну преко друге. Поступак поновити за преостале лоптице.

Сваки од 4 делова оклагијом растањити у правоугаони облик. Премазати машћу и ставити ¼ фила на кору, тако да се по половина постави са горње и доње странице коре.

Кору увити у ролат до половине са једне и друге стране.

Ролате ређати у подмазан плех, премазати их машћу и посути сусамом.

Пећи одмах 40 минута у претходно загрејаној рерни на 200 °C.

Печену питу извадити из рерне и прекрити влажном крпом да би била мекана.

Пријатно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *