Младенчићи (мрсни)

Време припреме: 180 минута.

Састојци:

  • 700 гр брашна
  • ½ л млека
  • 3 јаја (жуманца)
  • 3 супене кашике шећера (60 гр)
  • ½ шољице јогурта (80 мл)
  • 1 лимун (кора)
  • 1 маргарин (250 гр)
  • ½ коцке квасца
  • сол и млевени ораси.

Припрема:

У млеку размутити квасац.  У посуду ставити 2 жуманца, јогурт, шећер, сол, лимунову кору и размућен квасац.

Постепено додавати брашно у посуду и руком месити тесто. Оставити једну шаку брашна за касније. Тесто пребацити на радну површину и рукама месити. Оставити мало да одстоји на собној температури.За то време умутити кашиком маргарин са преосталим брашном и поделити на три дела.

Оклагијом развити правоугаону кору и премазати је трећином маргарина.

Кору преклопити и увити као књигу и оставити да одстоји 30 минута. Поступак поновити још два пута, са преосталим маргарином.

Последњи пут развити тесто правоугаоног облика дебљине прста, па чашом за воду или калупом за крофне вадити младенчиће и ређати у подмазан плех.

Оставити мало да одстоје. У шољицу умутити преостало жуманце са мало уља. Младенчиће премазати умућеним жуманцетом, избоцкати их гранчицом дрена и пећи 15 минута у претходно загрејаној рерни на 200 °C.

Печене младенчиће оставити да се охладе, премазати медом и посути млевеним орасима.

Пријатно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *