Време припреме: 210 минута.

Састојци:
- 1 главица киселог купуса
- 200 гр сувог меса
- 300 гр мешаног млевеног меса
- 2 веће шаргарепе
- 1 мањи струк празилук
- 3 главице црни лук
- 150 гр пиринча
- ловоров лист
- алева паприка
- сол (или зачин) и млевени црни бибер.
Припрема:
Црни лук и празилук ситно исецкати, шаргарепу изрендати и све то упржити на масти или уљу. Додати млевено месо, пиринач, 150 гр сувог меса исеченог на коцкице, ловоров лист и бибер. Пржити док месо не добије браонкасту боју (15 минута). При крају зачинити алевом паприком и зачином.


Одвојити листове купуса од главице. Неколико листова поређати на дно шерпе где ће се сарме кувати. Лист купуса ставити у руку, кашичицом ставити фил на средину листа. Лист савити са леве и десне стране, да се покрије фил и савити у ролну. Овако увијене сарме ређати у шерпу. Када се поређају све сарме, преко ставити ловоров лист и крупно сецкано преостало суво месо.

Све то прекрити са још пар листова киселог купуса, сипати воду (да се види вода у шерпи али да не прекрије сарме). Поклопити и кувати на тихој ватри 2 сата.
Када се сарме скувају склонити листове купуса са врха и пећи 15 минута у претходно загрејаној рерни на 250°C.
Служити топло уз црно вино.
Пријатно.