Време припреме: 150 минута.
Састојци:
Корица:
- 7 беланаца
- 10 супене кашике шећера
- 1 супена кашика сирћета или лимуновог сока
- 200 гр сецканих лешника (по жељи).
Фил:
- 1 л свежег млека
- 7 жуманаца
- 100 гр шећера
- 3 кесице пудинга од ваниле
- 250 гр маргарина
- 1 кесица шлага
- 100 гр чоколаде за кување
- 200 гр млевеног кекса.
Остало:
- 400 гр какао крема
- 100 гр кекса
- 250 гр шлаг пене
- 300 мл киселе воде.
Припрема:
За припрему корице умутити беланца. У чврст шам додати шећер и мутити док се шећер не истопи. Додати сирће или лимунов сок и мутити још мало. По жељи додати сецкане лешнике и измешати кашиком.
Смесу сипати у четвртасти плех на пек папир. Корицу сушити 90 минута у претходно загрејаној рерни на 150 °C.
Док се корица суши припремити фил. У шерпу сипати 900 мл млека и ставити на шпорет на средњу температуру. У чинији микесeром умутити жуманца. Додати шећер, пудинг од ваниле и преостало млеко. Умутити миксером док се маса не сједини. Припремљену масу сипати у загрејано млеко уз непрестано мешање. Када фил добије потребну густину склонити са ватре и ставити да се охлади.
Док се фил хлади кашиком пенасто умутити маргарин. Умутити шлаг по упутству на кесици и додати у умућен маргарин. Умутити миксером.
Умућену масу додати у охлађен фил и умутити миксером.
Добијени фил поделити на два дела. У један ставити отопљену чоколаду а у други млевени кекс. Обе смесе измешати кашиком.
Печену кору извадити из плеха, скинути папир и топлу је премазати какао кремом. Корицу поделити на два једнака дела. Оставити 10 минута да се охлади.
На послужавник ставити једну половину корице. Преко ставити фил са кексом. Фил распоредити преко корице.
Кекс наквашен у врућем млеку ређати на фил.
Преко кекса ставити фил са чоколадом и распоредити га равномерно.
Преко фила ставити другу половину корице тако да је какао крем окренут доле.
Шлаг пену умутити са киселом водом и премазати торту. Украсити по жељи и ставити да се охлади у фрижидеру.
Охлађену торту исећи на парчиће и служити.
Пријатно.