Време припреме: 180 минута.
Укупно време: 1 дан.
Састојци (за 4 литра сирупа):
- 4 кг вишњи
- 3 кг шећера.
Потребно посуђе:
- соковник на пару
Припрема:
Вишње опрати. У посуду за воће ређати ред вишања, ред шећера… На крају прекрити шећером.
Соковник поклопити поклопцем и оставити да одстоји 30 минута.
У посуду за воду сипати воду. Соковник ставити на шпорет и кувати на средњој ватри. После 30-ак минута почеће да цури сок из црева за одвод. Соковник склонити са шпорета када сок престане да тече из црева.
За то време припремити флаше, опрати их и попарити их врелом водом.
Сируп прокувати док не почне да кључа и склонити са шпорета.
Врућ сируп сипати у вруће флаше. Флаше затворити затварачем и умотати у ћебе. Оставити их да се природно охладе преко ноћи.
У чаши растварати водом у односу 1:5.
Живели.