Компот од бресака

Време припреме: 4 сата (за 10 кг бресака – 16 тегли компота).

Састојци (за 1 теглу од 800 гр):

  • 600 гр бресака (да нису мекане)
  • 2 дл воде
  • 2 супене кашике шећера (40 гр).

Припрема:

Брескве опрати, ољуштити и исећи на четвртине.

Брескве ређати у теглу.

У 2 дл воде размутити 40 гр шећера. Заслађену воду сипати у теглу. Уколико је потребно додати још мало воде до врха тегле.

Теглу затворити поклопцем и окренути наопако како би проверили да је добро затворена.

У већу шерпу ставити крпу и ређати тегле. У шерпу долити воду мало испод поклопца тегле. Кувати 30 минута, прво на јакој ватри а када компот почне да ври смањити јачину.

Искључити шпорет и оставити тегле да се охладе у шерпи.

Охлађене тегле извадити из шерпе и спокојно чекати зиму 🙂

Пријатно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *