Време припреме: 4 сата (за 10 кг бресака – 16 тегли компота).
Састојци (за 1 теглу од 800 гр):
- 600 гр бресака (да нису мекане)
- 2 дл воде
- 2 супене кашике шећера (40 гр).
Припрема:
Брескве опрати, ољуштити и исећи на четвртине.
Брескве ређати у теглу.
У 2 дл воде размутити 40 гр шећера. Заслађену воду сипати у теглу. Уколико је потребно додати још мало воде до врха тегле.
Теглу затворити поклопцем и окренути наопако како би проверили да је добро затворена.
У већу шерпу ставити крпу и ређати тегле. У шерпу долити воду мало испод поклопца тегле. Кувати 30 минута, прво на јакој ватри а када компот почне да ври смањити јачину.
Искључити шпорет и оставити тегле да се охладе у шерпи.
Охлађене тегле извадити из шерпе и спокојно чекати зиму 🙂
Пријатно.