Време припреме: 120 минута.
Укупно време: 1 дан.

Састојци (за 3 тегле од 800 гр):
- 2 кг коре од лубенице
- 2,3 кг шећера
- 3 кесице ванилин шећера
- 1 лимун.
Припрема:
Користити лубеницу са дебљом кором (1,5-2цм). Приликом сечења оставити мало црвени део на кори. Са коре одстранити зелени део и исећи на крупније коцкице.


Коцкице лубенице ставити у шерпу, налити хладном водом и кувати на јакој ватри док не почне да ври. Када вода почне да ври кувати још 3 минута. Просипати воду и у шерпу сада налити врућу воду (да би поступак био бржи) и поновите кување. Поступак поновити 7 пута. На крају коцкице од лубенице сипати у ђерђиф како би се оцедиле од воде.


У другу шерпу ставити шећер и прелити га водом (око 4 дл). Кувати га средњој ватри док се сав шећер не растопи.


Оцеђене коцкице лубенице боцкати чачкалицом и стављати у шербет. Док се слатко кува кашиком склањати пену која се ствара. Кувати га око 30 минута на јачој ватри.


У шерпу додати лимун исечен на колутове и ванилин шећер. Кувати још 10 минута. Склонити са шпорета, уклонити пену и шерпу прекрити влажном крпом. Оставити слатко да се охлади. Охлађено слатко кувати још 5 минута на јачој ватри да боље упије шербет. Склонити са шпорета, уклонити пену и шерпу прекрити влажном крпом.

Када се слатко охлади сипати га у тегле.
