Време припреме: 120 минута.

Састојци:
Тесто:
- 600 гр брашна
- 2 јаја
- 250 гр маргарина
- 300 гр шећера
- 1 кесица прашка за пециво
- 1 кесица ванилиног шећер
- сол.
Фил:
- 1 кг јабука
- 250 гр шећера
- 200 гр сецканих ораха
- 1 кесица цимета
- 2 кесице ванилиног шећера
- уље.
Остало:
- шећер у праху за посипање.
Припрема:
Маргарин ставити у мању посуду и мешати га кашиком до се не омекша.
У чинију ставити брашно, направити удубљење и ту додати јаја, шећер, ванилин шећер, прашак за пециво, омекшан маргарин и мало соли. Месити руком док се смеса не сједини. Тесто поделити на два једнака дела. Један део оклагијом растањити на радној површини и ставити у подмазан плех (величине 30×20 цм). Други део ставити у замрзивач док се не припреми фил.


За припрему фила јабуке опрати, очистити и изрендати на крупније ренде. У шерпу сипати мало уља, ставити јабуке, шећер и ванилин шећер. Динстати јабуке док не омекшају и не испари течност.


На крају додати цимет и орахе и промешати.

Врућ фил распоредити преко припремљеног теста. Другу половину теста извадити из замрзивача и изрендати га преко фила, пазећи да се равномерно распореди.


Рерну загрејати на 250 °C. Ставити плех у рерну и температуру смањити на 200 °C. Пећи 40 минута. Печен колач извадити из рерне, охладити и посути прах шећером. Сећи на коцке и служити.
Пријатно.