Лења пита са маком

Време припреме: 150 минута.

Састојци:

Тесто:

  • 600 гр брашна
  • 2 жуманца
  • 250 гр маргарина
  • 150 гр шећера
  • 180 гр павлаке
  • 1 кесица прашка за пециво
  • 3 супене кашике уља.

Фил:

  • 5 дл млека
  • 180 гр шећера
  • 150 гр гриза
  • 1 кесица ванилиног шећера
  • 200 гр млевеног мака
  • 2 беланца
  • 2 јаја.

Остало:

  • шећер у праху за посипање.

Припрема:

Маргарин ставити у мању посуду и мешати га кашиком до се не омекша.

За припрему теста у посуду ставити жуманца, шећер и павлаку. Мутити миксером док се шећер не отопи. Додати омекшан маргарин, уље и брашно (помешано са прашком за пециво). Умесити тесто руком на радној површини. Обликовати лопту, ставити у посуду и прекрити кесом. Посуду ставити у фрижидер  да одстоји 60 минута.

За припрему фила у мању шерпу ставити млеко, шећер и оставити да прокључа. Затим додати гриз и кувати на умереној температури уз непрестано мешање док се не згусне.

Пред крај додати ванилин шећер и млевени мак. Све заједно кувати још 5 минута.

Умутити 2 жуманца и 4 беланца.

У прохлађени фил додати умућена јаја. Кашиком сјединити смесу.

Тесто извадити из фрижидера и поделити на два дела. Сваки део истањити помоћу оклагије и обликовати у правоугаоник величине плеха.

У плех ставити папир за печење и преко њега ставити један правоугаоник теста. Тесто обликовати према величини плеха. Обликовано тесто извадити са папиром и оставити са стране.

Науљити плех  и у њега ставити други део теста и обликовати га. Преко ставити припремљен фил. Прекрити га пругом кором заједно са папиром, тако да папир остане са горње стране како би могао да се уклони.

Рерну загрејати на 200 °C. Ставити плех у рерну и пећи 45 минута. Печен колач извадити из рерне, охладити и посути прах шећером. Сећи на коцке и служити.

Пријатно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *