Погача

Време припреме: 180 минута.

Састојци:

  • 1 кг брашна
  • 1 коцка квасца
  • ½ шољице млаке воде (60 мл)
  • ½ шољице млека (60 мл)
  • 1 кафена кашичица соли
  • 4 супене кашике шећера (80 гр)
  • 3 супена кашика уља,
  • 1 супена кашика киселог млека,
  • 2 јаја
  • 2 жуманца,
  • 125 гр маргарина,
  • сусам за посипање погаче.

Припрема:

У чинију ставити, воду, млеко, квасац, сол и шећер. Мешати да се квасац отопи. Додати 5 кашика брашна, промешати  и оставити да квасац надође.

Када квасац надође додати 1 супену кашику уља, кисело млеко и 2 јаја. Месити руком и постепено додавати брашно док се не добије средње тесто.

Тесто добро умесити и оставити га на радној површини да надође.

Када тесто надође развити га оклагијом дебљине 10 мм. Тесто исећи као на приложеној слици.

Исечено тесто увити у кифлице. Кифлице из средине исећи на пола.

Кифлице са спољашње стране ставити у средину шерпе. Кифлице из средине ређати око већ поређаних кифлица тако да исечени део буде окренут према зиду шерпе. Оставити 15 минута на топлом.

Умутити 2 жуманца са 2 супене кашике уља. Премазати погачу, посути је сусамом и маргарином који је исецкан на коцкице.

Пећи 45 минута на 200 °C. Погачу оставити у шерпи да се охлади. Охлађену ставити на тањир и служити.

Пријатно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *