Торта Грета Гарбо

Време припреме: 180 минута.

Састојци:

Корица:

  • 16 беланца
  • 16 супених кашика шећера (320 гр)
  • 4 супене кашике брашна (100 гр)
  • 300 гр млевених ораха.

Прелив:

  • 10 супених кашика шећера (200 гр)
  • 120 гр чоколаде за кување
  • 120 гр маргарина.

Фил:

  • 16 жуманца
  • 14 супених кашика шећера (280 гр)
  • 250 гр маргарина.

Остало:

  • 200 гр шлаг пене,
  • 250 мл киселе воде.

Припрема:

Направити 4 корице. За припрему једне корице умутити 4 беланца, 4 супене кашике шећера, 75 гр млевених ораха и 1 супену кашику брашна. Смесу сипати у плех димензија 31×22 цм на пек папир. Корицу пећи 10 минута у претходно загрејаној рерни на 220 °C. (Да би убрзали поступак можете умутити дупле састојке и пећи у плеху од шпорета. Овако испечену корицу поделити на два дела.)

За припрему прелива у шерпицу ставити шећер и ½ шољице воде и мешати на тихој ватри док се шећер не отопи.

У другу шерпицу ставити чоколаду и маргарин. Мешати на тихој ватри док се маргарин и чоколада не отопе.

Отопљену чоколаду сипати у отопљен шећер и промешати.

Врућим преливом прелити све четири корице и оставити да се охладе.

Док се корице хладе припремити фил. У посуди миксером умутити жуманца и шећер. Фил кувати 30 минута на пари (у посуди са дуплим дном).

Миксером умутити маргарин. Додати охлађен фил. Мутити миксером док се маса не сједини.

На послужавник ставити једну корицу и премазати је ¼ фила. Преко ставити другу корицу и понављати поступак док се не нафилују све корице.

Шлаг пену умутити са киселом водом и премазати торту. Украсити по жељи и ставити да се охлади у фрижидеру.

Охлађену торту исећи на парчиће и служити.

Пријатно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *