Време припреме: 90 минута.

Састојци:
- 4 средње тиквице (око 1,5 кг),
- 2 средње главице црног лука,
- 2 чена белог лука,
- 300 гр мешаног млевеног меса,
- 3 мање шаргарепе,
- ½ шољице пиринча,
- 1 кафена кашичица алеве паприке,
- 100 гр киселе павлаке,
- 2 јајета,
- 3 супене кашике млека,
- уље или свињска маст,
- сол или зачин по укусу.
Припрема:
За припрему фила, на уљу или масти упржити ситно исецкан црни и бели лук и рендану шаргарепу.

Пиринач обарити. Додати у тигањ млевено месо и обарени пиринач. Упржити и при крају додати алеву паприку и зачинити по укусу.


Тиквице опрати ољуштити и исећи на пола по дужини. Кашичицом извадити средину из тиквица и поређати их у плех.

Тиквице напунити претходно припремљеним филом и плех налити водом да тиквице буду пола у води.

Плех ставити у претходно загрејану рерну на 200 °C.
За припрему прелива умутити јаја са павлаком и млеком.
После 30 минута извадити тиквице из рерне и прелити их припремљеним преливом. Вратити у рерну и пећи још 15 минута, да тиквице добију златну боју.


Служити топло.
Пријатно.