Време припреме: 60 минута.

Састојци:
- 1,2 кг пастрмке,
- 1 кг кромпира,
- 1 лимун,
- 5 чена белог лука,
- 60 мл маслиновог уља,
- 100 мл белог вина,
- першун,
- рузмарин,
- сол, зачин и млевени црни бибер.
Припрема:
Рибу опрати, очистити и оцедити од вишка воде.
Ситно исецкати бели лук, додати першун, 30 мл маслиновог уља и мало соли. Све промешати.

Припремљеним филом пунити рибу и ређати је у тепсију обложену алуминијумском фолијом. Рибу прелити соком од пола лимуна и белим вином. Посолити по укусу. Пећи 30 минута у претходно загрејаној рерни на 250 °C.


Док се риба пече кромпир добро опрати, ољуштити и исецкати на веће коцкице. Ставити га у чинију, зачинити зачином и додати рузмарин и 30 мл маслиновог уља. Све лепо промешати и оставити да одстоји док се риба не испече. Кромпир сипати у тепсију обложену пек папиром. Пећи 20 минута у претходно загрејаној рерни на 250 °C.


Рибу служити уз кромпир и колутове лимуна.
Пријатно.