Најторта

Време припреме: 180 минута.

Састојци:

Корица:

  • 3 x 5 беланаца
  • 3 x 10 супених кашика шећера (3 x 200 гр)
  • 3 x 5 супених кашика ситно млевених ораха (3 x 100 гр)
  • 3 x 2 супене кашике брашна (3 x 50 гр).

Фил:

  • 15 жуманца
  • 1 л свежег млека
  • 10 супених кашика шећера (200 гр)
  • 9 супених кашика брашна (225 гр)
  • 250 гр шећера у праху
  • 250 гр маргарина
  • 150 гр млевених ораха (и мало млека да се попаре ораси)
  • 200 гр чоколаде за кување
  • 3 кесице шлаг пене (и млеко или кисела вода за мућење шлага).

За украшавање торте (по жељи):

  • 20 гр чоколаде за кување
  • 50 гр млевених ораха.

Припрема:

Припремити три исте корице. За припрему једне корице умутити 5 беланца. У чврст шам додати шећер и мутити док се шећер не истопи. Додати млевене орахе и брашно. Кашиком промешати док се маса не сједини. Смесу сипати у четвртасти плех на пек папир. Корицу пећи 20 минута у претходно загрејаној рерни на 200 °C. Печене корице извадити из плеха и прекрити крпом.

Када се корице испеку можете почети са припремом фила. У шерпу сипати 900 мл млека и кувати на тихој ватри.

У другој чинији умутити жуманца и шећер. Додати брашно и преостало млеко. Све то умутити миксером и постепено сипати у врело млеко уз непрестано мешање жицом. Фил кувати на тихој ватри док се не згусне. Склонити са шпорета и оставити да се охлади.

У чинију ставити маргарин и шећер у праху. Пенасто умутити миксером. У маргарин додавати охлађен фил и мутити миксером.

Орахе попарити са мало врелог млека.

Фил поделити на два дела у односу 1 : 2 (1/3 и 2/3). У мањи део ставити млевене орахе орахе а у већи 200гр отопљене чоколаде.

Умутити шлаг пену са киселом водом или млеком.

Једну корицу ставити на послужавник и премазати је филом са орасима а затим и шлагом. Преко ставити другу корицу и нафиловати је чоколадним филом а затим и шлагом. Преко ставити последњу трећу корицу и премазати је филом са орасима и целу торту премазати чоколадним филом.

Торту по жељи украсити топљеном чоколадом и млевеним орасима. Торту ставити у фрижидер да се охлади.

Охлађену торту исећи на парчиће и служити.

Пријатно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *