Цвекла

Време припреме: 240 минута
Укупно време: 24 сата

Састојци (за 8 тегли):

  • 5 кг цвекле,
  • 500 мл алкохолног сирћета,
  • 800 мл воде,
  • 150 гр шећера,
  • 100 гр соли,
  • 10 гр ким,
  • 1 кесица конзерванса (5гр).

Припрема:

Цвеклу кувати 2 сата.

Скувану цвеклу ољуштити, а затим исецкати на листиће.

У шерпу ставити 800 мл воде, сирће, шећер, со и конзерванс. Кувати док се шећер не отопи (око 30 минута).

У већу чинију ставити исецкану цвеклу, прелити врућом водом и сирћетом. Преко посути ким. Све измешати варјачом. Оставити да преноћи на хладном месту.

Охлађену цвеклу стављати у тегле. Теглу затворити поклопцем и окренути наопако како би проверили да је добро затворена.

У већу шерпу ставити крпу и ређати тегле. У шерпу долити воду мало испод поклопца тегле. Кувати 7 минута на средњој ватри док не почне да ври. Искључити шпорет и оставити шерпу на рингли док се не охлади.

Охлађене тегле извадити из шерпе, одложити на хладно место и спокојно чекати зиму 🙂

Пријатно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *