Време припреме: 240 минута
Укупно време: 24 сата
Састојци (за 8 тегли):
- 5 кг цвекле,
- 500 мл алкохолног сирћета,
- 800 мл воде,
- 150 гр шећера,
- 100 гр соли,
- 10 гр ким,
- 1 кесица конзерванса (5гр).
Припрема:
Цвеклу кувати 2 сата.
Скувану цвеклу ољуштити, а затим исецкати на листиће.
У шерпу ставити 800 мл воде, сирће, шећер, со и конзерванс. Кувати док се шећер не отопи (око 30 минута).
У већу чинију ставити исецкану цвеклу, прелити врућом водом и сирћетом. Преко посути ким. Све измешати варјачом. Оставити да преноћи на хладном месту.
Охлађену цвеклу стављати у тегле. Теглу затворити поклопцем и окренути наопако како би проверили да је добро затворена.
У већу шерпу ставити крпу и ређати тегле. У шерпу долити воду мало испод поклопца тегле. Кувати 7 минута на средњој ватри док не почне да ври. Искључити шпорет и оставити шерпу на рингли док се не охлади.
Охлађене тегле извадити из шерпе, одложити на хладно место и спокојно чекати зиму 🙂
Пријатно.