Време припреме: 120 минута.

Састојци:
Тесто:
- 750 гр брашна,
- 100 мл воде,
- 200 мл млека,
- 3 јаја,
- 1 шољица зејтина,
- 1 кашичица шећера,
- 2 кашике свињске масти (или 100 гр маргарина),
- ⅓ коцке квасца,
- кора лимуна,
- прстохват соли.
Фил
- 2 ванилин шећера,
- 400 гр млевеног мака,
- 400 гр шећера,
- 100 мл млека.
Припрема:
На рингли млако угрејати 200 мл млека и 100 мл воде, додати квасац, кашичицу шећера и кашику брашна.

У чинију ставити брашно, 2 цела јаја и 1 жуманац, зејтин и прстохват соли. Преко сипати претходно млако млеко и воду. Додати рендану кору лимуна и руком умесити.



У маст (маргарин) додати 1 кашику брашна и кашиком измешати.

Умешено тесто поделити на 6 делова и направити 6 лоптица. Сваку лоптицу растањити оклагијом.


Четири круга теста премазати машћу (маргарином) и ређати три круга један преко другог тако да је први круг непремазан а друга два премазана са машћу (маргарином) окренутим на доле. Припремљено тесто одложити док се не припреми фил.



У чинију сипати мак, шећер и ванилин шећер. Прелити врелим млеком и промешати тако да смеса не буде превише ретка.



Тесто растањити оклагијом и премазати припремљеним филом.

Намазану кору увити у ролат и савити у плетеницу.


Плетеницу ставити у подмазан плех и оставити да одстоји 30 минута. Плетенице премазати умућеним беланцем и ставити у претходно загрејану рерну на 200 °C. Пећи 40-45 минута.


Печену штрудлу извадити из рерне, прекрити фолијом (кесом) и крпом и оставити да се охлади.
Охлађену штрудлу сећи на парчиће и служити. По жељи штрудлу посути шећером у праху.
Пријатно.