Штрудла са маком

Време припреме: 120 минута.

Састојци:

Тесто:

  • 750 гр брашна,
  • 100 мл воде,
  • 200 мл млека,
  • 3 јаја,
  • 1 шољица зејтина,
  • 1 кашичица шећера,
  • 2 кашике свињске масти (или 100 гр маргарина),
  • ⅓ коцке квасца,
  • кора лимуна,
  • прстохват соли.

Фил

  • 2 ванилин шећера,
  • 400 гр млевеног мака,
  • 400 гр шећера,
  • 100 мл млека.

Припрема:

На рингли млако угрејати 200 мл млека и 100 мл воде, додати квасац, кашичицу шећера и кашику брашна.

У чинију ставити брашно, 2 цела јаја и 1 жуманац, зејтин и прстохват соли. Преко сипати претходно млако млеко и воду. Додати рендану кору лимуна и руком умесити.

У маст (маргарин) додати 1 кашику брашна и кашиком измешати.

Умешено тесто поделити на 6 делова и направити 6 лоптица. Сваку лоптицу растањити оклагијом.

Четири круга теста премазати машћу (маргарином) и ређати три круга један преко другог тако да је први круг непремазан а друга два премазана са машћу (маргарином) окренутим на доле. Припремљено тесто одложити док се не припреми фил.

У чинију сипати мак, шећер и ванилин шећер. Прелити врелим млеком и промешати тако да смеса не буде превише ретка.

Тесто растањити оклагијом и премазати припремљеним филом.

Намазану кору увити у ролат и савити у плетеницу.

Плетеницу ставити у подмазан плех и оставити да одстоји 30 минута. Плетенице премазати умућеним беланцем и ставити у претходно загрејану рерну на 200 °C. Пећи 40-45 минута.

Печену штрудлу извадити из рерне, прекрити фолијом (кесом) и крпом и оставити да се охлади.

Охлађену штрудлу сећи на парчиће и служити. По жељи штрудлу посути шећером у праху.

Пријатно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *