Време припреме: 120 минута.
Укупно време: 1 дан.

Састојци:
- 1 кг смокви,
- 1 кг шећера,
- 1 лимун,
- 2 дл воде
Припрема:
У шерпу ставити шећер и прелити га водом. Кувати на средњој ватри док се сав шећер не растопи.


Смокве ољуштити и избоцкати чачкалицом. Смокве ставити у растопљен шећер. Кувати 20 минута. Лимун исецкати на колутове и додати у шерпу. Кувати још 10 минута.
Слатко не мешати већ само склањати пену која се ствара на врху.


Шерпу склонити са рингле, уклонити сву пену, прекрити влажном крпом и оставити да се охлади.
Да би смокве боље упиле сок, сутрадан вратити шерпу на ринглу још 5 минута. Прекрити влажном крпом и оставити слатко да се охлади.
Охлађено слатко ставити у тегле.